Vieläkö Marian menkkamuna saa huomiota?

Kuukautistaideteos

Vuonna 2016 Maria Nordin hätkähdytti ihmisiä maalamalla pääsiäismunan omalla kuukautisverellään. Muistaakseni itsekin pidin tuota tekoa vastenmielisenä. Ajattelin, että joojoo siinähän maalatkoo munansa vaikka ripulilla, mutta tarviiko sitä esitellä ja tehdä siitä numeroa ja onhan toi nyt ällöttävää... 

Sittemmin oon huomannu, että TARVI! Sitä tarvi esitellä. Tämä pääsiäinen, vuonna 2021, oli ensimmäinen kun en ainakaan itse törmänny enää keskusteluihin jossa nostetaan tämä vuosia vanha juttu yökkäysemojeilla höystettynä esiin. On niitä silti voinu olla. Mutta jokainen hyivittu-postaus on ollu eteenpäin! Nordinin tempaus oli yllättävänki vaikuttava. Mitä muuta menkkatempausta nostetaan joka vuosi uudelleen ja uudelleen esiin ja saadaan ihmiset keskustelemaan kuukautisista?? Kommentit nimittäin ei keskittynyt siihen, että onko ihmisten mielestä kuukautisverellä maalaaminen ällöttävää vai ei, vaan keskusteluun mahtui aina erilaisia näkemyksiä ja pohdintoja siitä, miksi kuukautiset ällöttää niin paljon ja onko ne vielä tabu vai ei.

Kuukautistempauksia tarvitaan niin kauan kun ne vituttaa

"En leikkis muillakaan eritteillä". Jep. Mutta jos leikkisit vaikka paskalla, kusella tai muulla verellä kuin pillusta tulevalla, se sais ihmisissä aikaan korkeintaa sen YÄK, ja katseen kääntämisen muualle. En muista onko tällasta oikeestikin ollu, mutta jos Duudsonit ois tehny kakkaleikkejä telkkarissa, ei se vihastuttais ihmisiä siinä määrin mitä Marian menkkamuna. Niille ois naurettu. Kusipaska ei oo mitenkää niin tabu ku menkat. Kusipaska toki ällöttää, mutta sen keveä häveliäisyys pystytään peittään huumorilla. Kuukautisveri taas on jo ihan next level, vakava juttu.

Varmasti kuukautistempausten tekijätkin ovat sitä mieltä, että kumpa tätä ei tarvis tehä. Että maailma ois jo niin valmis, ettei tämmönen hätkähdyttäis. Eihän siitä sillon tulis mitään tempausta kun se ei sais huomiota. Mehän oltais voitu vaan lukea menkkamunasta ja todeta että vai sellasta, ei kyllä oo mun juttu. Ja siirtyä lukemaan seuraava blogia tai uutisjuttua. Sillai me toimittaiski, ellei meillä ois itellä sisäistä häpeää koskien kuukautisia. 

Häpeä saa meidät vastustamaan asiaa. Se on oma kipeä kohta, jota joku alkaa väkisin sörkkiä. Ja se sattuu. Se on ahdistavaa ja se usein ilmentyy ärsytyksenä. Älä tule rikkomaan mun todellisuutta, jossa kuukautiset ovat hävettävä ja piiloteltava asia! Hys, älkää puhuko ääneen tästä aiheesta kun ei meillä kotonakaan siitä puhuttu... 

Tämä häpeä on kuitenki mahdollista purkaa. Ei vaadi edes paljoa. Alkuun ihan vain, että myöntää sen ja suostuu tarkasteleen sitä syvemmin. Mikä ja kuka on istuttanu sinuun kuukautishäpeän? Onko tämä häpeä palvellu sua elämässä vai ollu haitaksi? Oisko ihana päästää häpeästä irti? Voit sen tehä. Se on susta itestä kiinni. 


Ps. Yritin ettiä kuvapankista tähän jotain kuvitusta. "Kuukautiset" hakusanalla ei kuitenkaan tullut YHTÄÄN kuvaa verestä. 😏 Vain puhtaista siteistä ja vatsaa pitelevistä naisista. Kuukautiset on edelleen tabu ja se näkyy mm. tällä tavalla.


 

Kommentit

Suositut tekstit