Alustavia ajatuksia synnytykseen valmistautumisesta

Synnytysvalmennus

Niinkuin osa tietääkin, oon ihan synnytyshullu. Siis rakastan sitä hommaa! Eriniä odottaessa kävin verkkokurssina synnytysvalmennuksen. Se oli tosi hyvä. Nyt pohdinki, käynkö mitään uutta valmennusta vai meenkö ihan vanhoilla opeilla. Niin hyvin pysty niilläkin synnyttään. Ja kun tässä on nämä vuodet imeny lisää tietoa synnytystä koskien vähän joka sunnasta, niin ei oo opit päässy unohtuun. Päinvastoin!  

Tilanne päivittyi tämän kirjoittamisen jälkeen! Pääsin mukaan testaajaksi verkkokurssille, jossa harjoitetaan mindfulnessia raskautta ja synnytystä varten. 😍  Kyseessä ei ole varsinainen synnytysvalmennus.

Mielen harjoitukset

Oon oppinut sen, että synnytyksessä suurimmassa osassa on ehdottomasti mieli. Ensinnäkin, kaks hyvin samanlaista synnytystä voi olla kokemuksena ihan erilaisia, riippuen kokijasta. Jos on hyvin valmistautunut, ei esimerkiksi muuttuvatkaan tilanteet pääse yllättämään niin helposti. 

Toisena ja tärkeimpänä, me voidaan mielen avulla suoraan vaikuttaa kehoon ja synnytyksen kulkuun. Stressitön, rento synnyttäjä edesauttaa synnytyksen edistymistä ja pystyy hallitsemaan supistuksia ilman, että kipu vie mukanaan.  

Mää harjotan tätä synnytysmieltä aktiivisesti raskausaikana. Jo ihan alkuraskaudessa olen suihkussa käynnin yhteydessä mennyt mielikuvamatkalle synnytyshetkeen. Kuvittelen elävästi, kuinka olen suihkun lämmössä jumppapallon kanssa ottamassa ihania supistuksia vastaan ja näin kelaan synnytyksen aina onnelliseen loppuun asti. 

Viimestään viimeisellä kolmanneksella otan iltarutiiniksi kuunnella synnytyssoittolistaa illalla sängyssä rentoutuessa. Samalla Juuso saa silittää selkääni. Tätä synnytyssoittolistaa kuuntelen sitten h-hetkelläkin ja saan sen samaisen rennon fiiliksen, vaikka sairaalan sängyllä, minkä kotonakin omassa sängyssä.

Synnytyskuplaa suojellakseni välttelen katsomasta tai kuuntelemasta ikäviä synnytystarinoita ja keskityn katseleen kaikki mahdolliset netistä löytyvät positiiviset synnytysvideot ja -kertomukset.  


Synnytystiimi

Juusohan kuuluu automaattisesti synnytystiimini, mutta olen harkinnut lisäksi doulan hankkimista. Mielenkiintoni herätti myös eräs kätilödoula, olis aika turvallinen olo synnyttää hänen seurassaan. Hän voisi kotona ollessa toimia kätilönä ja sairaalassa siirtyä doulan asemaan. 

Toisaalta mulla haluttais kysyä erästä ystävääni doulaksi, sillä hänen kohdalla tiedän varmasti, että pystyn olemaan rennosti. Tuntematon doula vaatii tutustumisen ja sen, että kemiat kohtaa.

Doulan kanssa haluan käydä etukäteen tarkasti asioita läpi, jotta hän tietää mitä tahdon ja osaa pitää puoliani silloin kun minä olen uppoutunut synnytyskuplaan. 

Synnytystoivelista

Kirjaan ylös mahdollisimman tarkasti toiveeni. Jopa ne yksinkertaisimmat, jotka "pitäisi" olla itsestään selviä. Haluan, että kätilöt tietää minusta mahdollisimman paljon etukäteen, jottei kävis niinkuin edellisissä synnytyksissä, eli synnytysrauhani häiriintyi kun kätilöt tarkastelivat jatkuvasti turhaan onko kaikki hyvin ja tarvitsenko jotain.

Keho

Haaveilen synnytyksestä usein ja yleensä loppuraskaudessa tulee harjoitussupistuksia joiden kohdalla voi jo harjoitella käytännössä liikkeitä ja äänenkäyttöä. Lisäksi joogaan/jumppaan. Viihdyn synnyttäessä todella paljon kyykky asennossa joten siinä pitää jaksaa olla. 

Mihinkää pillun venyttelyihin tai öljyämiseen en lähde, koska en usko siitä olevan juurikaan apua. Paljon, paljon kannattavampaa on suunnitella vain ponnistusasennoksi muu, kuin kaikista huonoin ja valitettavasti myös yleisin puolimakuu. 

En myöskää näe tarvetta pitää tavallista enempi fyysistä kuntoa jotenki koholla, jotta tämä "maratoniin" verrattava suoritus olisi helpompi. Mulle ainakaan synnytykset ei oo ollu mitenkään kunnon puolesta sellasia ettei jaksais, vaan nimenomaan henkinen puoli siinä on lujilla. 

 

Sairaalakassi

Ja tietenki sairaalakassin pakkaaminen. Tähän on vielä aikaa, mutta alustavasti osaan sanoa, että sinne tulee ainakin niitä lätkäkarkkeja, pandalakuja ja kaikkia muitaki mustia karkkeja!!! Ja välipalapatukoita, limukkaa, pillimehuja... Unohdinko jotain? Ainiin, varmaan sille vauvalle pitää jotain vaatetta olla. 😁💗 

Ja synnytystä varten led-kynttilöitä ja bluetooth kaiutin, sekä osastolle jotku kivat tossut. Oon myös etsiny synnytysmekkoa! Olis ihana joku löysä ja lämmin, mutta kivan näköinen pitkä mekko. Sairaalan vaatteet on jotenki niin kovia ja vieraita.

Mikäli siis sairaalassa ylipäätään synnytän...

Entäs kotisynnytys?

Oon haaveillut paljon kotisynnytyksestä ja raskauden alussa keskustelinkin hieman aiheesta erään kotikätilön kanssa. Kuitenki toistaiseksi oon helppouden takia valitsemassa synnytyspaikaksi sairaalan. 
 
Suomessa kun ei mitenkään suosita kotisynnytystä, vaikka se laillisesti mahdollista onkin, niin käytännön asioissa voi tulla useitakin haasteita. Oon kuullut, että neuvolassa ei monesti suhtauduta asiaan kovin hyvin, ei edes neutraalisti, vaan saatetaan yrittää saada synnyttäjää pyörtämään päätöksensä.
 
Jotkut kotisynnyttäjät ovatki ihan hiljaa suunnitelmistaan mahdollisen tuomitsemisen takia sekä terveydenhuollossa, että lähipiirissäkin. Kotisynnytyksessä on tosi tärkeää luottamus itseä ja elämää kohtaan, sitä pitäisi ympärillä olevienkin tukea, eikä syöttää synnyttäjälle omia pelkojaan. 
 
Oon siis pohtinut kotisynnytystä vaihtoehtona, enkä vielä osaa sanoa täysin varmuutta siitä päädynkö suunnittelemaan sitä. Vielähän tässä mieli kerkeää muuttua.


Joka tapauksessa mää odotan niin innolla tulevaa synnytystä! 😍

 

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit