Mitä jos monogamia olisikin harvinaisuus?

Pystyisin kuvitteleen tän maailman niin, että monisuhteisuus olis normi. Kuka tietää, vaikka joku päivä olisikin. Nyt, kun monogamia on vallassa ja avoimesta suhteesta uutisoidaan lähinnä hyvin varoitellen, niin olen kääntänyt leikkimielisesti asioita hieman päälaelleen. Millasia juttuja mediassamme ehkä olisi, jos pitäisimme monisuhteisuutta tavallisena ja monogamiaa ani harvalle sopivana vaihtoehtona? 

 

Suljetun suhteen pitää perustua yhteiseen sopimukseen - Leikkipsykoterapeutti “Suljettu suhde voi tuoda elämään tasaisuutta ja turvallisuutta, mutta se ei ole jokaisen juttu.” 


Suljetussa suhteessa parisuhteen rinnalle ei yhteisestä sopimuksesta ole lupaa tuoda samanaikaisia sivusuhteita.  ”Tarpeet voivat olla seksuaalisia, tai liittyä oman itsetunnon kohottamiseen – kelpaanko vielä?” feikki perhe- ja pariterapeutti Kirsi pohtii 

 

Vaikka suljetusta parisuhteesta puhutaan ilmiönä aiempaa enemmän, Kirsi ei usko, että perinteinen avoin suhde olisi siirtymässä marginaaliin.


Harva ryhtyy perinteisestä monisuhteisesta mallista poikkeavaan suhteeseen suin päin – moni joutuu pohtimaan perusteellisesti omia arvojaan, motiivejaan sekä omia rakkaussuhteitaan.


Voi myös olla niin, että ajatus seksistä ainoastaan yhden kumppanin kanssa yksinkertaisesti tuntuu houkuttelevalta.


Ihminen voi alkaa etsimään monogaamisesta suhteesta vastausta omiin tyydyttämättömiin tarpeisiin rakkausuhteissaan – tai etsii siitä henkilökohtaiseen elämäänsä turvaa ja tasaisuutta.


Useimmilla ihmisillä on tarve kokea olevansa merkityksellinen monille ihmisille – monogaaminen suhde ei ole jokaisen juttu.


Suljettuun suhteeseen ryhtyminen tulee aina olla kahden ihmisen yhteinen päätös.

”Suljettu suhde ei ole suljettu, jos vain toinen osapuoli haluaa näin – molempien tulee olla aidosti samaa mieltä, että tämä on oikeasti hyvä juttu”.

”Ei” vallankäytölle

Kun rakkaussuhteessa toinen joutuu alistumaan toisen osapuolen tahtoon, kyse on vallankäytöstä.

Kirsi korostaa, että kenenkään osapuolen ei tulisi suostua suljettuun suhteeseen hylkäämisen pelosta ajatuksella ’olen mieluummin suljetussa suhteessa kuin jään yksin’.

”On tärkeää, että omat arvot ovat selkeänä mielessä – sitä kautta on helpompi lähteä pohtimaan, onko muiden suhteiden pois jättäminen yhden suhteen takia asia, johon haluaa ja kannattaa panostaa.”

Suljettu suhde vaikuttaa Kirsin mukaan myös perheen dynamiikkaan.

”Mikäli mukana on lapsia, joutuu väistämättä miettimään sitä, minkälaisen mallin haluaa antaa rakkaussuhteista ja perhe-elämästä omalle jälkikasvulle. Vaikka suljetusta suhteesta ei puhuttaisi perheessä ääneen, lapset vaistoavat enemmän kuin aikuiset ymmärtävätkään.”

Mikäli suljettu suhde ei osoittaudu toimivaksi, Kirsi ei näe mahdottomana ajatuksena palata alkuperäiseen, avoimeen suhteeseen. Tällöin olisi kuitenkin syytä keskustella uusiksi yhteisesti sovitut säännöt sekä harkita terapiaa.

 

 

Poimin ja muokkasin pätkät tästä jutusta: https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/kun-avoin-suhde-houkuttelee/ 

Kommentit

Suositut tekstit