Hän ehdottaa avointa suhdetta, mitä teen?

 

EHDOTETULLE:

Ota aikaa

Tunne vapaasti

Puhu

Yritä ymmärtää

Ota asiasta selvää

 

ANNA TUNTEILLESI AIKAA JA PUHU NIISTÄ

Avoimen suhteen ehdotus voi herättää monenlaisia tunteita. Hämmennystä, pelkoa, pettymystä... Hämmennystä siitä, jos asia on itselle ihan uusi ja outo. Pelkoa siitä, mitä nyt tapahtuu ja mihin tämä kaikki johtaa. Ollaanko turvallinen ja tavallinen arki vetämässä väkisin sinulta pois? Tai mahdollisesti pettymystä siitä, jos on kuvitellut ettei oma kumppani ikinä voisi haluta muuttaa suhdemuotoa, suhteen sääntöjä tai ylipäätään muuttua itse ihmisenä mielipiteineen. 

Kaikki tuo on ihan ymmärrettävää. Kaikki tunteet on sallittuja. Muista, että ne on ohimeneviä ja käsiteltävissä. Eikä ole mikään kiire. Tämmöisiä päätöksiä ei ole tarkoitus tehdä hetkessä. Sinulla on oikeus tuntea ja puhua haastavistakin tunteista. 

Vaikka alkuun voi olla jopa järkytystä, se kyllä laantuu mahdollisesti piankin. 

 


YRITÄ YMMÄRTÄÄ

Kun olet saanut mahdollisen alkujärkytyksen ohi, pyri ottamaan järkikin ajatteluun mukaan. 

Kumppanisi muuttuu, sinä muutut, maailma muuttuu. Jatkuvasti. Ja niin kuuluu ollakkin. 

Kumppanisi ajatukset ovat siis muuttuneet. Hän kaipaa jotain, mitä ei ehkä aiemmin ole kaivannut tai ainakaan uskaltanut sitä myöntää. Eikö ole hienoa, että kumppanisi kertoo sinulle näin merkittävän asian, ja voit oppia hänestä uutta? Eikö ole hienoa, että kumppanisi kokee suhteenne niin turvalliseksi, että uskaltaa avautua aiheesta? Te olette molemmat myös itsenäisiä ihmisiä omine kasvuineen. Parisuhteen ei tule rajoittaa ihmisen kasvua seksuaalisuudenkaan saralla. 

Pyri ymmärtämään kumppaniasi. Älä maalaa piruja seinille ja kuvittele kaikkea pahimman kautta. Kuuntele oikeasti mitä kumppanisi haluaa sinulle kertoa, mitkä ovat hänen syitään avoimen suhteen toivomukselle. Syyt ei välttämättä liity edes suoranaisesti sinuun tai teidän parisuhteeseen. Suhteessanne tai sinussa ei tarvi olla mitään perinpohjin vialla, että olette tässä uudessa tilanteessa.  

Muista, että kyse on ehdotuksesta. Kukaan ei saa painostaa ketään. Ei kumppanisi sinua avoimeen suhteeseen, mutta et myöskään sinä kumppaniasi ikuisesti monogaamiseen suhteeseen. Se on vain hyväksyttävä. Jos pelottaa, että asiaan ei löydy kompromissia tai valitsette tehdä "väärin" ja tilanne johtaakin tulevaisuudessa eroon, niin se on elämää. Ihmissuhteet ei ole ikinä varmoja, ei vaikka suhde pysyisi samanlaisena. Sillä siinä olevat ihmiset kuitenkin elämän varrella muuttuvat.

Rakkaussuhteessa suhdemuoto ei ole merkittävämpää kuin se, ovatko siinä olevat onnellisia.


OTA ASIASTA SELVÄÄ

Jos avoimeen suhteeseen ei ole perehtynyt aiemmin, on paljon opittavaa. Tämmöistä vierasta asiaa kohti on monesti ennakkoluuloja, mitkä eivät pidä paikkaansa. 

Suosittelenkin lukemaan mun aiemmista blogiteksteistä ainakin Avoimesti avoimesta suhteestaMiten avoin suhde on muuttanut elämääni? ja Ennakkoluuloja avoimesta suhteesta.

Suosittelen myöskin lukemaan seuraavat kirjat: Avoimet suhteet - Mirja Hämäläinen ja Parisuhdepäivitys - Paula Tiessalo, Aune Karhumäki sekä kuuntelemaan Riikka Suomisen podcastin Vallattomia suhteita (Yle Areena).

Facebookista löytyy myös ryhmät Polyamoria - suljettu sekä Eettisesti monisuhteiset. Näistä molemmista löytyy vertaistuellista keskustelua.

. . .

Lopuksi haluan sanoa, että hyvä parisuhde ei ole heiveröinen ja välittömästi kaadu tällaisessa tilanteessa. Hyvä parisuhde on joustava ja vahva. Sellainen, jossa on varaa keskustella haastavistakin aiheista ja mahdollisesti ainakin kokeilla uutta.💖

 

Kuvat kuvapankista.

Kommentit

Suositut tekstit