Miten ehdottaa avointa suhdetta?

EHDOTTAJALLE:

Älä kiirehdi

Anna hänelle aikaa miettiä

Hyväksy hänen tunnekokemukset

Ole tukena

 

Mitä aikaisemmin puhut, sitä parempi. Mielestäni avoimeen suhteeseen ryhtymistä ei tarvi, eikä ehkä kannatakkaan heti suoriltaan ehdottaa, vaan olisi hyvä keskustella aiheeseen liittyen jonkin aikaa etukäteen. Silloin molemmat kerkeää harkita asiaa rauhassa. 

Jos puheenaiheet esimerkiksi pettämiseen liittyen vaivaannuttaa, on teillä vielä paljon opittavaa. Hyvä puheenaihe on oman suhteen rajat. Voi kysyä vaikka toiselta, että onko hän ikinä miettinyt, että kaipais jotain muutosta. Voi myös ottaa avoimen suhteen yleisesti puheenaiheeksi. Kysyä toiselta, mitä mieltä hän on avoimesta suhteesta ja kertoa mitä mieltä itse on aikaisemmin ollut, mitä mieltä on nykyään ja miksi.

Itse lähdin liikkeelle pettämiseen liittyvästä keskustelusta. Pohdin Juuson kuullen ääneen sitä, että kun meillä on näin hyvä suhde ja ollaan perhekkin perustettu, niin minusta ois käsittämätöntä, että yksi pettämiskerta saisi tämän kaiken tuhottua. Että oikeasti, jos toinen kerran erehtyis, niin sekö olisi tämän kaiken loppu... Juuso oli hyvin paljon samaa mieltä kanssani.

Ja pian jo keskusteltiin siitä, että olisko siitä edes haittaa, vaikka joskus sattuis harrastamaan seksiä jonkun ulkopuolisen kanssa. Jos olis jollain reissulanssa, niin eihän se ois toiselta mitenkää pois vaikka siellä pitäis silläkin tavalla hauskaa. 

Keskustelua tämän aiheen ympärillä kesti meillä varmaan verrattain tosi pitkään, kuukausia. Johtuu ihan vain siitä, kun mää satun oleen tämmönen pohdiskelija ja kyseenalaistaja ja aina avaudun näistä mun mietinnöistä Juusolle. Tän asian suhteen se oli tosi hyvä juttu, koska samalla annoin Juusollekkin miettimisen aihetta ja aikaa, ja sen takia mun avoimen suhteen ehdotus ei lopulta tullut hänelle ihan puun takaa. 

Ihmiset on kuitenkin niin erilaisia, ja yritän nyt asettua sellaisenki ihmisen ja parin asemaan, joilla ei puhuta näin paljon. Eli jos kuitenki kävis niin, että on kerennyt jo yksin omassa päässä kelata asiat siihen pisteeseen, että on varma tahdostaan ryhtyä avoimeen suhteeseen, niin suosittelisin himmaileen silti. 

Jos suhdetta on esimerkiksi pitkäänki takana, voi miettiä, että onko tärkeää, että suhde avataan heti pian, kun siihen itse kokee olevansa valmis...? Vai olisiko ihan kohtuullista, että jonkulainen ratkaisu asiaan saatais rauhassa harkiten lähitulevaisuudessa...

Ehdottomasti tärkeintä olisi vain tässä kohti hyväksyä se, että toiselle täytyy antaa aikaa. Kun itse on tehnyt ajatustyötä pidempään, niin pitää muistaa, että toinen saattaa olla ihan nollatasossa. Ehkä hän ei ole pohtinut aihetta ikinä ollenkaan. 

Ihmisen aivot on ikäänkuin ohjelmoitu vierastamaan uusia asioita. Siksi yhtäkkinen töksäytys saa takuulla monen vetäytymään suojakuoreen ja vastustamaan asiaa suuresti. Ja vaikka alustusta olisi tehty, niin tämä saattaa tapahtua silti, kun tulee tosi paikka ja kumppani uskaltautuu kysymään suoraan. 

Seuraavaksi tärkeintä oiskin hyväksyä toisen tunnekuohut ja erilaiset reaktiot. Tää on siinä mielessä hyvä, että vaikka se pelottaa tai ahdistaa, se on ensimmäinen oppimisaskel kohti avointa suhdetta. Avoimessa suhteessa nimittäin pitää tehdä tätä tunnetyöskentelyä ja paljon, varsinkin alkuun. 

Anna hänen suuttua ja tuntea. Tee vaikka mielikuvaharjoitus etukäteen, jossa puolisosi raivostuu, mutta sinä pysyt tyynenä. Tiedosta, että sinä et ole tehnyt mitään väärää. Puhumattomuus parisuhteessa on henkistä väkivaltaa. Tämä ei. Vaikka se siltä saattaa toisesta tuntua sillä hetkellä.  

Meillä kaikilla on oikeus kertoa mitä toivomme parisuhteeltamme ja hyvässä suhteessa pitäisi olla tilaa edes keskustella aiheesta. Jos pelottaa, että toinen eroaa pelkän ehdotuksen takia, niin voi miettiä kuinka kannattavalla pohjalla suhde silloin ylipäätään on. Kyse on kuitenkin vain ehdotuksesta, ei pakottamisesta tai vaatimisesta.

Ole kuitenkin armollinen myös rakkaallesi. On ihan inhimillistä, jos sattuu sanomaan asioita, joita ei todella tarkoita ja suuttumaan. 

Kerro hänelle, että päätöstä ei tarvits tehdä heti, vaan mietitte rauhassa ja ajan kanssa tätä asiaa. Muista kertoa, että rakastat häntä. Kerro, että ymmärrät, jos hänellä nousee inhottaviakin tunteita pintaan. Lupaa, että koitat olla tukena. 

Kun tilanne rauhoittuu, voi selittää tarkemmin asiaa. Kertoa mm. että sinulla on vain pikkuhiljaa muuttunut ajatusmaailma, sinäkin olet tarvinnut miettimisaikaa ja sinuakin jännittää tämä tilanne. Etkä missään nimessä haluaisi loukata, vaan nimenomaan kunnioitat teidän suhdettanne ja haluat olla rehellinen.

Vinkkaa kumppanillesi mm. tämä blogiteksti Hän ehdottaa avointa suhdetta, mitä teen?. 💓

(Kirjoittaessani keskityin kuvittelemaan tilanteen niin, että kumppani ei todellakaan ole sinut avoimen suhteen ehdotuksen kanssa alkuun. Pitää kuitenkin muistaa, että mikäli suhteessanne tosiaan ei ole kommunikaatio ihan parhaimmillaan, voi olla että kumppani on miettinyt itsekkin asiaa ja onkin yllättävän samaa mieltä!😉) 


Kuvat kuvapankista.

Kommentit

Suositut tekstit