Otetaan meille joku hyvännäköinen ja kiva nainen lemmik... Kolmanneksi

Monisuhteisuuteen laajemmin tutustuessa törmää sellaiseen termiin, kuin yksisarvisen metsästys. Sillä tarkoitetaan yleisimmin paria (hetero mies + bi-nainen), jotka etsivät kolmanneksi suhteen vakituiseksi osapuoleksi bi-naista. Suhteesta toivotaan siis kolminkeskistä suljettua suhdetta.

Tämä on ehkä semmoinen jännittävimmän, innostavimman, mutta turvallisimman oloinen monisuhteisuuden muoto monille monogaamisessa suhteessa oleville, jotka alkavat lämpenemään polyamoria -ajatukselle. 

Eikä siinä periaatteessa ole mitään väärää haluta tällaista järjestelyä. Polyamorinen suhde, jossa kaikilla kolmella synkkais keskenään, kaikki ois kiinnostuneita toisistaan seksuaalisesti ja tunnepuolella. Mikäs siinä. Kuulostaa unelmalta. Mutta ikävä kyllä sellaiseksi usein jääneekin.

Kuvapankkikuva

YKSISARVISEN METSÄSTÄJIIN SUHTAUDUTAAN VARAUKSELLA

Osalla eettisen monisuhteisuuden kannattajista nousee niskakarvat pystyyn, jos he törmäävät vaikkapa netissä deitti-ilmoitukseen, jossa tällainen tyypillinen pariskunta etsii sitä naista kolmanneksi. En alkuun ymmärtäny miksi. 

Nyt ymmärrän. 

Vaikka siinä ei siis lähtökohtaisesti ole väärää, niin riskit vääryyteen ovat aika suuret. Monesti ilmoituksen perusteella jo liikutaan eettisen ja epäeettisen välimaastossa. Pariskunta omaa usein hyvin monogaamisen näkökulman asiaan ja pitävät siis itseään suhteen tärkeimpinä osapuolina. Eli on he ja sitten se kolmas nainen. 

Pariskunnan osapuolet ovat luonnollisesti keskenään jo pohtineet hyvin tarkkaan mitä he haluavat. Ihmissuhteista kun on kuitenki kyse, tulis muistaa, että kaikilla on oma tahto. Ja pitää saada olla. 

Yksisarvista etsivä deitti-ilmoitus voi olla esimerkiksi sellainen, jossa toiveena on, että kolmas nainen nimenomaan olisi romanttisesti ja seksuaalisesti kiinnostunut tasapuolisesti pariskunnan puoliskoista, mutta muuten naiselta saatetaan vaatia uskollisuutta paria kohtaan, eli hän ei saisi luoda muita ulkopuolisia intiimejä suhteita. Käsittääkseni usein parilla on myös vahva parietuoikeus, eli alkuperäinen kumppani voi vaikkapa vaatia kolmannen naisen "erottamista" mikäli kokeekin hänet uhkana tai tulee muuta ongelmaa (puhutaan veto-oikeudesta). Alkuperäinen pari pyrkii siis säilyttämään näin turvallisuuden ja hallinnan tunteen itsellään. Mikä tarkoittaa sitä, että kolmas osapuoli on niin sanotusti löysässä hirressä omien oikeuksien suhteen.

Yksisarvisiksi näitä kaikenlaisiin säännöstelyihin soveltuvia bi-naisia kutsutaankin juuri sen takia, että heitä pidetään hyvin, hyvin harvinaisina yksilöinä. Voiko edes sellaista olla olemassa, joka mukautuu täysin toisten toiveisiin? Ja jos on, niin... 

Mikä on taustalla ihmisellä, joka ei halua asettaa itse mitään rajoja vain antaa muiden tehdä sen puolestaan? 

Sellaista ihmistä voi olla helppo hyväksikäyttää. Valtasuhde korostuu kun kyseessä on vielä kaks vastaan yks -tilanne.

PARANEEKO HAUKKUMALLA?

Toisaalta... Vaikka asioille on oltava käsitteitä, jotta niistä pystytään helpommin keskustelemaan, niin kyllä mää vähän vierastan tätä yksisarvishommaa. Siis sitä, että tuomitaan yhdessä seuraa hakevat parit yksisarvisen metsästäjiksi tai ainakin heti epäillään ja heitä nimitellään tällaisella termillä. 
Joukossa kuitenki on niitäkin, jotka ovat ihan eettisesti liikenteessä ja vain toivovat omalle kohdalleen niin hyvää tuuria, että voisivat yhdessä löytää seuraa. On sääli, että ihmiset tulevat esimerkiksi keskusteluryhmään, jossa uskovat tulevansa hyväksytyksi erilaisella suhdetoivomuksellaan ja saavatkin osakseen tuomitsemista.

Nämä on haastavia juttuja, kun lähdetään siirtymään monogamiasta eettiseen monisuhteisuuteen. Monogaamiset ajatusmallit on niin vahvassa, ettei niitä välttämättä osaa katsoa yhtään kriittisesti alkuun. Mutta ajatusmaailman muuttuminen vaan vaatii aikaa. Itsekin olen tehnyt ja ajatellut suhteen avaamisen alkuaikoina sellaisia juttuja, että tänä päivänä pidän niitä epäeettisenä. Se on yhdenlaista kamppailua oman henkilökohtaisen turvallisuuden tunteen ja oikeudenmukaisuuden välillä.


Tähän loppuun vielä sarjasuositus kolmen katsotun kauden perusteella; Netflix - You Me Her 

Romanttinen draamakomedia. Sarjassa pariskunta ei tarkoituksella "metsästä yksisarvista", mutta päätyvät polyamoriseen suhteeseen. Heidän kuvio kyllä herätti itsessä pohdintoja valtasuhteista, suhteen tasapuolisuudesta ja eettisyydestä. Miten "kolmatta naista" on ok kohdella...

 

 

Kommentit

 1. Erittäin hyvä kirjoitus. Me olemme avoimia suhteelle/suhteille sekä erikseen tahoillamme että yhdessä. Yritämme kovasti miettiä eettistä puolta. Asetelma on tosiaan sikäli haastava, että siinä on helppo tehdä virheitä.

  Onhan se aikamoinen lottovoitto, jos kolmella ihmisellä sekä henkinen että fyysinen yhteys osuu toimivasti yhteen.

  Mitään pahaahan tuossa ei tietenkään ole, jos vain eettisen kulman muistaa. Tämä tietysti koskee kaikkia osapuolia.

  Kahta kauniimmin -kirjassa, josta olen blogissanikin kirjoitellut, puhutaan muuten tästä aiheesta myös hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Toi kirja onki ollut kauan omalla lukulistalla, vaan en oo saanut aikaseksi hankkia sitä!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit