Vauva on syntynyt

Rakas poikavauvamme syntyi tiistaina 19.10. klo 03.38. Laskettu aika ylittyi parilla päivällä. 

Lyhyesti synnytyksestä

Synnytys oli rankka! Olin aivan liian väsynyt sekä henkisesti, että fyysisesti enkä päässyt juurikaan sellaiseen ihanaan synnytyskuplaan ja rentoon fiilikseen. Olen jo kirjoittanut alustavasti synnytyskertomusta, mutta se ei ole vielä valmis. Siinä kerron tarkemmin miten kävi ja miksi. 

Lyhykäisyydessään synnytys kuitenkin meni niin, että sairaalaan lähdettiin maanantaina illalla kymmenen maissa. Synnärille saapuessa olin 3 cm auki. Kivunlievityksenä oli amme, mutta sitten piti puhkaista kalvot jotta saadaan varmemmat sykkeen seurannat vauvasta. Sen jälkeen en kestänyt koventuvia supistuksia ja ajatus ammeeseen synnyttämisestä vaihtui puudutteelliseen sängyllä ponnistamiseen. 

Vaikka avautumisvaihe kipuineen oli inhottava kokemus, niin ponnistusvaihe sujui ihanasti ja mulla sekä vauvalla oli kaikki kokoajan kuitenkin hyvin, joten onneksemme saimme myös kotiutua hyvin pian synnytyksen jälkeen. 


Polikliininen synnytys

Kun vauva oli syntynyt, ilmoitin kätilölle toivovani polikliinistä synnytystä, eli että kotiutuisimme vähintään kuuden tunnin tarkkailun ja lääkärin tarkistuksen jälkeen suoraan synnytyssalista. Kätilö ei nähnyt esteitä tälle, mutta varoitti, että lääkärintarkastuksessa voi ilmetä hyvin pieniä ja yleisiä juttuja, jotka voivat olla esteenä nopealle kotiutumiselle. 

Toivoin niin kovasti kaiken menevän nappiin. En halunnut yrittää edes nukkua sairaalassa synnytyksen jälkeen, kun haaveilin pääseväni kotiin nukkumaan päikkärit. Juuso vähän torkahteli ja minä fiilistelin kun tämänkin synnytyksen jälkeen mulla oli kropassa niin hyvä olo. Syötiin aamupalaa ja juotiin kahvit. 

Tunnit kului nopeasti ja kymmenen jäljestä taisi olla lääkäri tekemässä jo kotiinlähtötarkastusta. Kaikki oli kohdillaan ja saimme luvan lähteä! Vitsi miten onnellisia oltiin. Pääsimme siis lähtemään synnäriltä noin seitsemän tuntia vauvan syntymän jälkeen. 

Kotona odotti innokkaat isosiskot. He olivat edellisenä iltana huikanneet mulle tsempit nukkumaan mennessä ja aamulla heräsivät lapsenvahdin seurassa ja muutaman tunnin odottelun jälkeen me saavuttiinkin pikkuveljen kanssa kotiin. 


Alkuhetket

Oli aivan täydellistä saada aloittaa heti vauva-arki yhdessä. Kuulimme, että sairaalan osastot olisivat olleetkin ihan täynnä... Tiedän, että olisin ahdistunut jos olisin joutunut jäämään yhdeksikin yöksi sairaalaan. Synnytys oli tosiaan sen verran rankka kokemus, että olisin varmasti yksinäni vain kelannut sitä. Nyt pystyimme Juuson kans käsitteleen heti kokemusta ja pian mulla olikin jo pelkästään hyvä fiilis kaikesta tapahtuneesta. 

Ensimmäinen yö kotona meni niin, että vauva oli lähes kokoajan rinnalla. Jotenki sitä silti jaksoi hyvin, ehkä just sen takia kun kuitenki sai olla kotona ja Juuson vieressä. Olihan se mulle jo toinen valvottu yö peräkkäin. Sain onneksi pikku pätkiä nukuttua vauva tissilläkin ja myös päikkärit onnistui Juuson hoitaessa vauvaa. Nyt on saatu onneksi kurottua univelkoja takaisin, välillä nimittäin ollaan annettu myös korviketta vauvalle. 

Polikliinisen synnytyksen jälkeen käytetään vauvaa erikseen vielä lääkärin tarkastuksessa parin-kolmen päivän ikäisenä. Meillä tässä tarkastuksessa huomattiin vauvan bilirubiiniarvojen olevan hieman koholla ja sen takia olemme käyneet nyt uudemman kerran vieripolilla tsekkaamassa vauvan painon ja otattamassa verikokeet. Sama on vielä ensi viikolla edessä. Siksikin lisämaito voi olla meillä ihan tarpeellista.

Nyt nautitaan

Tämän tekstin kirjoittaminen myöhästyi kyllä tosi paljon siitä, mitä olisin etukäteen ajatellut. Vauva on rinnalla niin kokoajan ja on ollut muutenkin paljon kaikenlaista ajateltavaa, että en ole vain kerennyt suunnitellakaan blogin päivitystä! Tämänkin tekstin olen osittain kirjoittanut yhdellä kädellä, koska imetin samalla. 

Heti pian synnytyksen jälkeen kuitenkin väsäsin muistiin tuntoja ja synnytyksen tarkemman tapahtumakulun jotta ne ei unohdu, joten niistä kokoilen sitten varsinaisen synnytyskertomuksen. Mutta nyt en jaksa kiirehtiä näiden kirjoitusjuttujen suhteen. Tämä vauva-aika vaikuttaa ainakin näin alkuun taas leppoiselta ja aion nauttia tästä nyt. 💗Kommentit

Suositut tekstit