Ghostaamisesta

Ghostaus/ghostaaminen tarkoittaa sitä, kun henkilö, jonka kanssa on jotain sutinaa tai jo suhde alkanut, yhtäkkiä "katoaa" tahallisesti. Eli yksinkertaisesti lakkaa vastaamasta yhteydenottoihin ilman minkäänlaista selitystä teolleen. 

Ensiksi tunnistan omat syntini aiheeseen liittyen. En ole ikinä tietoisesti ghostannut ketään, mutta olen poistanut Tinderin ja siinä mukana siis matchit, joiden kanssa on jotain jutskailtu. Tätä en laskis ghostaamiseksi, sillä keskustelut on hiipunut jo ennen tapahtunutta. Olisi tuntunut hölmöltä laittaa kuukausiksi hiljentyneen keskustelun päätteeksi viestiä, että "Heippa! Poistan Tinderin nyt, ei mitään henkilökohtaista". Ja käsittääkseni pitäisi vielä odottaa, että toinen näkee viestin tai muuten se jää lukematta, mikäli poistan profiilin pian. Enkä myöskään laskisi minkäänlaiseksi "sutinaksi" pelkkää perus jutustelua Tinderissä. Kertoo tarpeeksi, jos ei ole päästy sille asteelle, että olisi vaihdettu puhelinnumeroita, suunniteltu tapaamista tai esim. alettu seuraileen toisia somessa. Uskon, että tämä oma tapani ei ole loukannut ketään, koska vastapuolikin on jutustelun hiljalleen lopettanut. Eli match on vain jäänyt tavallaan roikkumaan, vaikka kummallakaan ei kummemmin nappaa. 

Toisaalta myönnän, että olisi kyllä hedelmällisempää opetella myöskin rehellisesti kertomaan matchille, että sori, nyt ei oikein innostakkaan keskusteluidemme perusteella, entä kuin olla osallisena päättämässä tutustelu tällä tavalla hiljalleen. Niin ettei tarvi sanoa sitä ikävää asiaa ääneen, eli että ei olekaan enää kiinnostunut. Koska uskon, että tämä nettideittailuun liittyvä tapa on juuri se mistä lähtään liikkeelle, ja tämän takia jotkut eivät enää erota milloin on ihan hyväksyttyä siirtyä hiljaiseloon ja milloin taas kyseessä on törkeä ghostaaminen, joka ei ole ok.

Viestiin en muistaakseni ole koskaan jättänyt vastaamatta. Siis jos on ollut sellainen viesti, johon selvästi vastaus halutaan, eli esimerkiksi ihan vain kysyminen mitä kuuluu. Mulle taas on jonku kerran tehty näin, että aika selvästi on tietoisesti jätetty vastaamatta viestiin kun ei kiinnosta. Näitäkään tapauksia en silti ghostaamiseksi laskisi, koska toisaalta kyse on vain yhdestä viestistä, eikä tosiaan oo ollut mitään tapailuja jne. Eikä mua kiinnosta alkaa sen enempi kyseleen ja testaan onko nyt ghostattu vai ei. Jos joku jättää viestiin vastaamatta niin sitten jättää. Olkoon munattomuutta kun ei kehtaa sanoa, että ei kiinnosta enää tai sitten joku järkevä selitys tai ihan vain unohdus vastata.  


Ghostaus on säälittävä teko

Jos nyt kuitenkin puhutaan vähän vakavammasta ghostaamisesta, kuin jostain Tinderin "mitä kuuluu"- viestiin vastaamattomuudesta, niin onhan se ihan väärä tapa päättää suhde tai ilmaista toiselle, että kiinnostus on lakannut. Siis jos esimerkiksi on treffailtu tovi ja alettu viestitellä säännöllisesti, ja sitten toinen yhtäkkiä katoaa tavoittamattomiin. 

Syitä ghostaamiseen voi olla monia. On esimerkiksi löytänyt kiinnostavamman tyypin tai päättänytkin, ettei halua ylipäätään suhteeseen kenenkään kanssa. Tai jotkin asiat on toisessa alkanut häiritä niin, että kiinnostus on lopahtanut. Näitä syitä voi olla hankala alkaa avaamaan toiselle, jos pelkää siitä aiheutuvan jotain draamaa tai että loukkaa toista. Vastaamattomuus ja "katoaminen" voi tuntua helpolta ratkaisulta. Ja ah vieläpä, jos tyyppi asuu kauempana eikä tarvitse pelätä hänen tulevan joku päivä lähikaupassa vastaan niin, että hän voisi nostaa kissan pöydälle ja kysyä suoraan, että mikä juttu. 

Mutta kun se puhumattomuus on yleisin ongelma parisuhteissa, niin ei hyvältä näytä tällainen ghostaamisen yleistyminen. Päinvastoin. Tässä olisikin hyvää harjoitusta jokaisen opetella puhumaan rehdisti jo ennen kuin parisuhteeseen lähtee. Ei se loppupeleissä ole vaikeaa muotoilla ystävällisesti omat tuntemuksensa toiselle, jottei hänellä jää epämääräinen ja surullinen olo siitä, kun joku on kohdellut kuin olisi hänelle ilmaa. Se on julma teko. 

Enkä usko, että ghostaamisessa kyse on siitä, ettei epäitsekkäästi haluaisi tuottaa toiselle pahaa mieltä kertoen esimerkiksi, että onkin löytänyt toisen ihmisen. Koska pahan mielen todennäköisesti tuottaa juuri tällä katoamistempullaan. Ihan hyvin voisi kertoa toiselle, että "Moikka. Valitettavasti en halua enää treffailla, koska olen kiinnostunut toisesta ja haluan kääntää tämän kortin. Kiitos niistä mukavista hetkistä, jotka sain viettää kanssasi ja kaikkea hyvää sinulle tulevaisuuteen.". Olettaen, että parisuhdetta ei olla vielä solmittu, niin esimerkki viesti voi toki tehdä toisen surulliseksi, mutta lähettäjä on tehnyt ainoastaan oikein. Tietenkin voidaan alkaa puhumaan siitä, missä vaiheesa olisi ok kertoa tällainen asia kasvotusten eikä viestein, mutta jos nyt vastapainona on ghostaaminen niin tuollainen viesti on jo hyvin paljon sivistyneempi ratkaisu mielestäni.

Mistä sitten tietää, onko itse mahdollisesti tehnyt tämän vääryyden? Että onko kyse normaalista jutustelun hiipumisesta ja unohduksesta vastata viimeisimpään viestiin, vai onko turvautunut itsekkäästi helpoimpaan reittiin, joka ehkä kuitenkin tuottaa toiselle pahan mielen? Hyvä vinkki voisi olla sellainen, että mikäli toiselle vastaamattomuus johtaa tunteeseen, ettei haluaisi nähdä häntä vahingossakaan livenä, jottei joutuisi selittelemään omaa tekoaan, niin silloin omatuntokin tietää, että nyt ei oo toimittu ihan oikein...

Olenkin aika varma, että kuoleman jälkeen ihmisen eteen astuu ne kaikki hänen ghostaamansa Tinder-matchit ja asiat pitää sopia heidän kanssaan ennen kuin taivaan portit aukeavat. ;)

Kuva Kirill Averianov Pixabaystä


Kommentit

Suositut tekstit