Jälkipyykkiä edelliseen postaukseen

Ohhoh. Blogin kävijämäärä räjähti kunnolla edellisen kirjoituksen myötä. Kyseinen postaus nousi myös heittämällä hetkessä blogin suosituimpien tekstien joukkoon. 

Koska aiheesta riittäis asiaa eri näkökulmista, en voinut kaikkea puskea yhteen ja samaan postaukseen. Kirjoitan nyt siitä, minkälaiseen kommentointiin olen tässä vuosien varrella törmännyt somessa, kun puhutaan Eroon oireista -kurssista, tai tarkemmin kurssin käyneistä ihmisistä

"Marian kurssilaiset ovat vajaaälyisiä höynäytettyjä"

Yllä olevan tyylisiä kommentteja sitä on viljelty ahkeraan. Onneksi itse kuulun tuohon hömelöjen joukkoon ja menin mukaan elämänlaatuani ja terveyttäni kohentaneeseen rahat-pois-tyhmiltä huijaukseen mukaan.

Täytyy kyllä myöntää, että Nordin on nero, kun on kehitellyt kurssin, jonka käyneet ei edes tajua tulleensa huijatuksi (onneksi Twitterin trollit osaa kertoa tämän tosiasian), koska on tahallaan luonut erittäin toimivan metodin. Näin ollen me kurssilaiset luulemme, että olemme saaneet apua ja rahoillemme vastinetta, kun olemme sitä todella saaneet! Huhhuh, miten kieroa! Sitten hurmioissaan kirjoitamme positiivisia kokemuksia ja jaamme niitä nettiin, jotta saisimme muitakin mukaan tähän emähuijaukseen. Oisko tässä vallan pyramidihuijaus kyseessä? 

Kaks provokaatiota samalla salamaniskulla. Nordinin kirja ja naisen nännit.

Noh, sitten vähä vakavemmin aiheesta...

Minä ymmärrän heitä, jotka eivät ymmärrä. Olen nimittäin itsekkin joskus kuulunut siihen joukkoon. Olisin varmasti tuominnut aikoinaan Eroon oireista -kurssin huuhaaksi, mikäli en olisi ennen sitä perehtynyt juurikaan mielen ja kehon yhteyteen. 

Olisin käyttänyt tismalleen samoja perusteita kuin jotkut tänä päivänä. Selittänyt tähän tyyliin: "Siis joo, kyllähän mielellä on vaikutusta ja kyllähän tuollaiset mielen harjoitteet varmasti auttaa joihinkin ongelmiin, mutta ei sillä nyt ihmeisiin pysty. Ja on vaarallista, kun ihmiset turvautuvat tuollaiseen ja jättävät syöpähoidot tai tapattavat itsensä ja lapsensa pähkinällä."

Jos jälkimmäiseen skenaarioon joku päätyis, niin silloin ei ole sisäistänyt kurssin varoituksia. Eli voisin verrata tilanteeseen, jossa lääkäri määrää potilaalle lääkityksen, mutta potilasta ei kiinnosta lääkärin ohjeistus annostuksesta ja hän menee ja ottaa vaarallisen yliannostuksen lääkettä. Syytämmekö tästä lääkäriä? Ja koska nyt halutaan ajatella, että Marian kurssilaiset on vajaaälyisiä ihmisiä, jotka suunnilleen kuuluisivat holhouksen piiriin, niin mitä jos tällaiset lukee Ylen uutisotsikon siitä, kuinka Siedätyshoito voi tuottaa mahdollisesti pysyvän helpotuksen pähkinäallergiaan, ja pähkinäallergikko menee heti seuraavaksi puskeen pähkinä poskeen. Mitä vastuuttomuuta Yleltä!

Ihan lievää ylireagointia siis ihmisiltä, jotka pelkäävät kurssin turvallisuuden puolesta. Sitä paitsi, mikäli kurssi on vaarallinen, niin ihmeenlailla on kyllä tiukoista seuloista tämä kurssi päässyt läpi. Tuskin mitään kurssia on Suomessa syynätty näin tarkoin viranomaisten toimesta. 

"Sinänsä harmitonta huuhaata"

Sitten kun todistetaan ja myönnetään, että kurssi ei ole vaarallinen, siirrytään puhumaan ala-arvoisesti kurssilaisista. Jos kurssi ei ole vaarallinen, niin sen täytyy olla hyödytön (paitsi Nordinin kukkarolle hyödyllinen, räährääh). Höpsöt vaihtoehtohoitojen suurkuluttajat vain ottavat yksisarvisten, kristallien ja enkeleiden lisukkeeksi Nordinin huuhaa kurssin. Trollataan netissä hauskoilla kommenteilla: "Itsekkin ostin Nordinin kurssin ja nyt paskannan sateenkaaria ja syön kiitollisena myrkkysieniä!". No huumori on elämän suola, ja välillä oon törmännyt hauskoihinkin heittoihin, vaikkakin ne kertoo kirjoittajan totaalisesta tietämättömyydestä aihetta kohtaan. 

Haluaisinkin herättää näitä ihmisiä pohtimaan, että mikä on se syy, miksi haluat uskoa Nordinin kurssilaisten olevan jotenkin vajaita? Jos saisitkin tietää, että fiksu ystäväsi on kaikessa hiljaisuudessa käynyt kurssin ja uskaltautuu avautumaan sulle kokemuksestaan, mitä tapahtuisi? Muuttuisiko mielipiteesi kurssia vai ystävää kohtaan? Milloin sinä ottaisit Nordinin metodin tosissaan? Millaisia tutkimuksia tarvisit? Kenen sana olisi niin luotettava, että suostuisit itsekkin kokeilemaan kurssia? Jos lääkärisi ehdottaisi kurssia, pitäisitkö häntäkin typeränä? Entä jos kolme seuraavaakin lääkäriä suosittelisi sinulle kurssia? 

Milloin olisit valmis tarkastelemaan, oletko juuri sinä sittenkään oikeassa?

Ja kurssin ostajan tyhmyyteen vielä...

Onko tyhmä ihminen se, joka tietää, että mielellä on suuri vaikutus kehoon, ja kokeilee voisiko omaankin terveyshaasteeseen vaikuttaa positiivisesti mielen harjoitteilla?

Onko fiksu ihminen se, joka tietää, että mielellä on suuri vaikutus kehoon, mutta ei aio kokeilla omaan terveyshaasteeseen mielen harjoitteita? 

Onko fiksu ihminen se, joka ei tiedä, että mielellä on suuri vaikutus kehoon, ja haukkuu Marian kurssilaisia tyhmiksi?

Mulle on ihan sama, jos mua pidetään tyhmänä tämän yhden asian perusteella. Itse tiedän asian todellisen laidan ja niinkuin aiemmin mainitsin, mää ymmärrän noin ajattelevia, kun olen joskus itsekkin ollut ns. siellä puolen. Toivon vain, että nämäkin ihmiset avartais mieltään tulevaisuudessa, vaikka se olisikin egolle kova kolahdus. Nimittäin tajuta ja myöntää itselle, että on ollut aiemmin väärässä. Tyhmänä en silti pidä heitä (ja entistä minääni), jotka eivät vain vielä tiedä ja ymmärrä. Se on vain inhimillistä. Oppia ikä kaikki!


Kommentit

Suositut tekstit