Kokemukseni Maria Nordinin Free to heal -kurssista

Miksi päädyin kokeilemaan kurssia?

Odotin toista lastamme, kun minulle puhkesi inhottava ihottuma. Iho oireili kasvoissa, kaulassa, päänahassa ja rinnoissa. Hormonaalista, ajattelin, koska satuin olemaan raskaana kun ihottuma ilmestyi. Odotin ja uskottelin, että se häviää kunhan lapsi syntyy. 

Synnytyksen aikoihin iho oli tosi pahana etenkin kasvoissa. Kuivia, kutiavia ja hilseileviä laikkuja oli ympäri yläkroppaa. Silmänaluset ja suunympärys pahimpina. Toiveestani huolimatta ihon oireilu ei loppunut synnytykseen... Noh, kai se on se imetys? Vielä hormonit hyrrää, se varmaan selittänee. Ja selityksiähän sitä ihmismieli kaipaa. 

Pikkuhiljaa aloin todella kypsyä ihottumaan, ja aloin etsiä sille syytä ympäristöstä. Oliko talomme homeessa? Toisaalta, olimme jo asuneet tässä tovin ennen raskautta, eikä iho oireillut vielä sillon. Oliko syynä kemikaalit, kosmetiikka mitä käytin? Välillä iho nimittäin oli ihan ok, ja toisinaan ihottuma lehahti voimakkaaksi. 

Aloin käydä purnukoita läpi, että mitäs shampooni sisältää, entäs meikit, entäs saippua? Kokeilin vältellä aina tiettyjä tuotteita ja vaihtaa niitä toisiin (ajan ja rahan haaskausta näin jälkikäteen...). Mietin myös mitä syön, mutta en bongannut ruokavaliostani mitään erityistä. Eniten minua mietitytti, miten nyt yhtäkkiä herkistyn jollekkin?

Olen ihmisenä sellainen, että pohdin asioita syvällisemmin. Siitä huolimatta olin vähällä hukkua sellaiseen pinnallisten syiden etsiskelyyn ja eri asioiden välttelemiseen. Se tie ei olisi lopulta johtanut kuin pahempaan, sen tiedän nyt. 

Mainitsin myös neuvolalääkärille ihottumasta ja hän määräsi minulle lääkevoiteita. Sain niistä hetken helpotuksen, mutta oireet palasivat pian uudelleen. Imetyksenkin olin jo lopettanut, joten piti todeta, että ei ne ne hormonitkaan ollut... Ihottuma oli vahvana läsnä edelleen, itseasiassa pahentuen etenkin kaulan alueella. Jos porukka on katsellut noihin aikoihin, että onko mulla fritsuja niin ei ollut ei.

Jo ennen kurssia huomasin, että ihottumalaikut pahenee silloin kun esimerkiksi jotain jännää on tapahtumassa. Reissailua, juhlaa tai vastaavaa. En silti vielä voinut hyväksyä ajatusta, että ihottuma voisi johtua täysin mielenjutuista. 

Ja sitten päädyin kokeilemaan Maria Nordinin Eroon oiresta -kurssia. Kurssi oli silloin syksyllä 2019 aika tuore, enkä tiennyt siitä juurikaan kokemuksia muilta ja luojan kiitos vielä ei ollut noussut mitään kohua, joten pystyin tutustumaan tähän menetelmään täysin avoimin mielin. 

Kurssi opetti paljon asioita

Kurssi oli todella mielenkiintoinen ja jopa tietyllä tapaa tajunnanräjäyttävä. Siinä oli niin paljon juttuja, jotka kävi järkeen ja tuli sellaisia mindbloweja, että no niin tietenkin! Miten mää en ole itse tuota aiemmin tajunnut! Se kyllä antaa uudenlaisen näkemyksen terveyttä ja koko elämää kohtaan. Sen takia kurssin hyöty on ollut mittaamaton, se kun on vaikuttanut niin moneen asiaan sittemmin omassa elämässäni. 

Tarkalleen en muista, missä vaiheessa ihottumani katosi. Se on yks pointtikin, nimittäin päästin irti sellaisesta oireiden tarkkailusta, enkä antanut itse oireelle liioin huomiota, joten mulla ei ole selvää käsitystä milloin se lakkasi. Mutta siitä on, miksi se lakkasi... Koska stressihän se siellä oirehtimisen taustalla oli. Tiedostamaton stressi. 

Oireet eivät enää olleet pelkkä inhottava haitta elämässäni, jotka olisivat vain ilmestyessään lisänneet stressiä. Vaan niistä oli tullut merkkejä, jolloin pystyin pysähtymään tarkastelemaan mielenkiinnolla omaa mieltäni. Mikä tunne minulla on, mikä asia stressaa, mitä tapahtui juuri ennen kuin alkoi kutista? Kunnon oppimatka siis omaan mieleen, tiedostamattomiin pelkoihin, menneissiin tai tuleviin mieltä painaviin asioihin. 

Kurssilla opetetaan mm. keinoja, miten sillä stressin hetkellä rauhoitetaan oma mieli ja otetaan oire taustalla olevine haastavine tunteineen kiitollisena vastaan. Kiitos mielikeho, että näytät missä on heikot kohtani, ja nyt voin korjata ne. Voi kuulostaa oudolta, ja jotenkin teennäiseltä positiivisuudelta, mutta ei se ole sitä. Menetelmän tarkoitus ei ole peittää haastavia tunteita positiivisilla, vaan ottaa ne rehellisesti ja kiitollisena vastaan. Toistojen kautta mieli/keho oppii, että esimerkiksi tilanteessa, joka aiemmin aiheutti stressireaktion, ei olekaan mitään pelättävää.

Apu kaikenlaisiin haasteisiin

Vaikka hainkin kurssilta lähtökohtaisesti apua iho-oireisiin, niin ne eivät lainkaan olleet ainoa asia, joka parani. Ensimmäisenä muutos näkyi (minulle täysin yllätyksenä) seksuaalisuuden saralla ja kuukautisissa.  

Minulla on aina jossain sisimissä häirinnyt ajatus, että ottaisin särkylääkettä kuukautiskipuihin. En siis ole liiemmin niin tehnyt, mutta olen kipuillut sen verran, että olisi tehnyt mieli mennä lääkekaapille. Kuukautiseni ovat myös olleet runsaat, enkä ole todellakaan osannut nauttia niistä (nyt moni varmaan tuhahtaa, että kukapa noista niin erityisesti nauttisi, mutta HEP, TÄÄLLÄ! Nykyään pystyn nauttimaan vuotoajasta!). Tähän kuukautisasiaan vaikutti kurssin lisäksi Nordinin meditatiivinen tarina Kauniit kuukautiset. Free to heal -menetelmä sisältää siis myös mielikuvaharjoituksia, ja nämä meditatiiviset tarinat on valmiiksi tehtyjä harjoituksia eri aiheisiin liittyen. 

Kuukautiseni siis niukkenivat, säännöllistyivät ja muuttuivat täysin kivuttomiksi. Koko suhtautumiseni menkkoihin muuttui. Ja uskon sen olevan juuri se syy, mistä seurasi fyysiset muutokset.  

Mielen voima on aliarvostettua

Stressin tiedetään olevan yhteydessä monien sairauksien puhkeamiseen ja/tai pahenemiseen. Tarkempaa tutkimusta varmasti vaatisi vielä se, kuinka merkittävässä osassa stressi voikaan olla ja mielestäni tarvittaisiin syvempää ymmärrystä siitä, mitä on tiedostamaton stressi. Väitän, että suuri osa ihmisistä luulee elävänsä suhteellisen stressitöntä elämää vaikka heillä olisi roppakaupalla tiedostamatonta stressiä.

Ihmiset tarvitsisivat lisää tietoa mielen vaikutuksesta kehoon, ja ymmärrystä siitä, että oireet ja sairaudet ovat silti todellisia, vaikka niiden taustalla olisikin mieli. Eikä se ole mikään häpeä, eikä "oma syy". Mutta vastuu siinä täytyy ottaa omalle kontolle, sillä omaa mieltään voi muokata vain itse. Sekin on monille ehkä tiedostamattaan ikävä asia; ottaa vastuu omasta terveydestä. (Tästä sairauksien ns. pyhyydestä ja ihmisten syyllisyydentunnosta vois tehdä oman postauksensa. On vain niin herkkä aihe, että siitä on hankala puhua ja sata kertaa hankalampi kirjoittaa ketään loukkaamatta.) Kaikki me kuitenkin teemme parhaamme, joten armollisuutta itselle syyllisyyden sijaan. Sinä teet parhaasi sillä tiedolla ja ymmärryksellä, mikä sinulla tällä hetkellä on.

Minäkin, joka uskon, että pääkipuun on lähes aina joku syy jonka voi ja kannattaisi hoitaa muutoin kuin särkylääkkeellä, niin otin nyt kesällä pääkipuun särkylääkkeen. Tiedostin, että nyt ei ole aikaa levolle vaikka sitä olisin tarvinnut, ja sinnittelin hetken, mutta lupasin itselleni että lepään heti kun voin. Kohtelin hetkellisesti itseäni "kaltoin", se tuskin on mitenkään vakavaa. Välilllä niin on lähes pakko tehdä. Mutta jos tekisin noin toistuvasti ja pitkään, kehoni täytyis alkaa käyttämään voimakkaampia keinoja (oireita, sairastumista), jotta tajuan pysähtyä. Näin mää uskon.

Mutta tämä mielen voiman ymmärtäminen on vaatinut aikaa ja henkilökohtaisia konkreettisia kokemuksia. En itsekkään olisi itselleni saatika lääkärille voinut alkuun myöntää, että ihoni oireilee mielenjuttujen takia. Olisin varmasti turhautunut, jos lääkäri olisi ehdottanut stressiä syyksi... Ristiriitaista onkin se, että silloin kun ihminen lähtee hakemaan apua lääketieteestä, niin suunta on jo valittu ja voi olla erittäin kivuliasta henkiseltä kantilta kääntääkkin kelkkaa ja hyväksyä, että se oma mieli on se, johon tarvitaan muutosta. Eikä sitä apua voikaan kukaan tarjota ulkopuolelta kuin tarjottimella, että nappaapa tuosta pari pilleriä niin paranet. Tokihan näin voi käydä ja lääkkeet on joissakin tapauksissa tarpeellisia (ja lähes aina niillä on se plasebovaikutus mukana, eli mieli parantaa siinäkin). 

Oman postauksen voisi tehdä myös aiheesta, kuinka nämä ihan väkisin tuntuu asettuvan monilla ihmisillä vastakkain; lääketieteellinen hoito ja mielen harjoitteet. Mutta mulla on erittäin luottavainen olo, että tutkitun tiedon ansiosta nämä tulevaisuudessa nivoutuu entistä enempi yhteen ja erilaiset mielen harjoitteet tulevat merkittävämpään osaan terveydenhuollossakin. Onnistuakseen ei riitä, että hoitohenkilökunta tietää mielikuvaharjoittelun yms. vaikuttavauuden, vaan myös potilaiden tulee olla avoimia näille mahdollisuuksille niin, etteivät he koe, että heidän sairaus tai oireet olisivat jotenkin vähäpätöisiä tai ei-todellisia kun niihin ehdotetaan mielen harjoituksia avuksi.

Ja loppuun vielä sellainen tosiasia, että kurssilla ei kehoteta jättämään lääkitystä tai lääketieteellistä hoitoa pois, ei todellakaan. Päinvastoin, itse kurssilla ja kirjassa on asianmukaiset (jopa hassun holhoavan tuntuiset) varoitukset. Tämä täytyy tarkentaa, kiitos median mustamaalamisen ja jälkikäteen laittomaksi todetun uhkasakon langettamisen Nordinille. Joten kaikenmaailman kommentit, joissa viitataan tähän uhkasakkoon ja joihinkin Nordinin lyhkäsiin twiitteihin tai asiayhteydestä irotettuihin kuvakaappauksiin voi jättää kirjoittamatta. Olen lukenut ja nähnyt varmasti joka ikisen, joten niissä ei ole mulle mitään uutta enkä kommentoi esimerkiksi kurssin markkinointia (eli kun Nordin uudelleenjakaa kurssilaisten kokemuksia), vaan halusin kirjoittaa henkilökohtaisen kokemukseni menetelmästä, jotta joku muukin voisi harkita tätä kurssia tai Eroon oireista -kirjaa ja saisi mahdollisesti apua. 

Joten kaikella rakkaudella ja kiitollisuudella, suosittelen heittään ennakkoluulot helvettiin ja antaan mahdollisuuden tälle "huuhaalle".😜

 

Ps. Kun aloin kuunnella Reino ja Maria Nordinin yhdessä tekemiä meditatiivisia tarinoita päätin, että jos tulevaisuudessa alamme yrittämään lasta, aion kuunnella äänitteitä Kauniit kuukautiset ja Olet rakkauden hedelmä. Toista lasta nimittäin yritimme useamman kierron ajan (en muista tarkkaan kuinka kauan, mutta sen verran, että pohdimme jo missä vika kun ei ala vauvaa kuulua). Sitten kun päätimme antaa kolmannelle lapselle mahdollisuuden, aloin heti kuunnella näitä meditatiivisa tarinoita. Toki kuukautismeditaatiota olin jo kuunnellut aikaisemmin ja saanut sen avulla kiertoni tasaisemmaksi, ja se on varmasti kohentanut hedelmällisyyttäni. Pidän mahdollisena, että tämän ansiosta raskauduin heti ensimmäisestä yrityskierrosta. Se oli iloinen yllätys!

 

 

 Kuva Thiago Alves Pixabaystä

Kommentit

Suositut tekstit