Osittain avoin suhde

Moni ihminen tuntee monogamian itselleen luontevana ja oikeana vaihtoehtona. Siitä huolimatta jotkut monogaamiset ihmiset saattavat sallia kumppaninsa toteuttaa intiimielämäänsä omalla, ei-monogaamisella tavalla. 

Uskon, että tällainen "osittainen" avoin suhdekin voi toimia. Eli toinen elää omalta osaltaan täysin monogaamisesti, mutta toinen elää vapaammin. Meillä esimerkiksi on vuorotellen ollut tällaisia kausia, kun toista ei vain kiinnosta mitkään ulkopuoliset jutut ja käytännössä elää monogamiaa toteuttaen, mutta ei silti halua rajoittaa toista ja vaatia toimimaan samoin.

Suurimpana riskinä tällaisessa osittaisessa avoimessa suhteessa näen sen, että monogamiaa toteuttava osapuoli ei sisimissään olisikaan sinut tilanteen kanssa. Jos suhde on avattu vain toista osapuolta miellytääkseen, mahdollisen eron estämiseksi, niin varmasti aiheuttaa ongelmia tunnetasolla tulevaisuudessa. 

Tällainen järjestely on siis aika kinkkinen. Toisaalta arvostettavaa, että sallii oman kumppanin elää haluamallaan tavalla, vaikkei se olekaan oma juttu. Eikä lainkaan mahdotonta, että jotkut kykenee tekemään näin ja olemaan onnellisia. Toisaalta tilanne voi olla kovin epäreilu. Ei-monogaaminen osapuoli pääsee aika helpolla. Itse saa kokea avoimen suhteen ilot, mutta ei joudu kokemaan niitä kaikenlaisia haastavia tunteita mitä ehkä toinen joutuu. Silloin ei välttämättä osaa suhtautua empatialla toista kohtaan, mikäli itsellä ei ole kokemusta siitä, miltä tuntuu kun toisella on jotain meneillään ulkopuolisen kanssa.

Vaikka yleensä pyrin miettimään asioita monelta kantilta, enkä siksi osaa useinkaan muodostaa täysin selkeitä mielipiteitä asioista, niin yksi asia tässä on mulle ihan selvää. Nimittäin se, että ei-monogaamisesti elävän on silti suotava samat vapaudet toiselle, toinen voi vain päättää olla käyttämättä vapauttaan. Mutta taustalla on oltava tasa-arvoinen ajatus. Jos ei-monogaaminen ihminen suostuu vain tällaiseen osittain avoimeen suhteeseen, mutta ei kykenis molemminpuoliseen, niin silloin tilanne on törkeän epäreilu, eikä tuollaiseen tulisi kenenkään suostua.  

 

 

 Kuva Gerd Altmann Pixabaystä

Kommentit

Suositut tekstit